Hardlooptraining in het water: Eenvoudig programma

Aquarunning - Hardlopen in het water
Aquarunning – Hardlopen in het water

Hardlooptraining in het water voor uithoudingsvermogen

Vind je het te warm om hard te lopen en wil je een vervangende hardlooptraining doen in het zwembad, waarbij je wel de spieren die je met hardlopen gebruikt traint en uithoudingsvermogen opbouwt, terwijl je niet teveel na hoeft te denken over het programma? Beschik je over een wetbelt en een zwembad? Dan kun je deze eenvoudige aquarunningtraining doen. In deze training wissel je hardlopen in het water af met rustig lopen of de langlaufpas. De rustige stukken train je in zone 2. Het patroon waarin je langlauft of hardloopt in het water mag je zelf bepalen. De snelle stukken mogen zo snel als je kunt, maar je moet wel alle afstanden in hetzelfde constante tempo afleggen. Een rücksichtslose sprint en uitgaan als een nachtkaars is niet de bedoeling. Probeer de bochten voor de kanten zo vloeiend mogelijk te lopen. De kanten zijn gedurende de hele training niet om aan te hangen.
Een zwembad is normaal 25 m of 50 m lang. Je loopt dus een of twee banen snel in het water en twee of vier banen langzaam.

Hardlooptraining in het zwembad

Nodig: wetbelt, zwembad, klok

Warming up

15 min rustig inlopen.

Training

Gedurende 30 minuten 50 m snel hardlopen in het water (alle 50 m in hetzelfde constante tempo!!!) afwisselen met 100 m langlauf of rustig rennen in het water (zone 2). Blijf van de kanten af en probeer de bochten zo vloeiend mogelijk te lopen.

Cooling down

15 min rustig uitlopen

Succes!