FAQ aquarunning

Wat is aquarunning

Aquarunning is hardlopen in het water met behulp van een wetbelt. Je weet wel zo’n band van zacht drijfmateriaal die je rond je middel bevestigt en die zorgt voor een verticale positie in het water. Met deze band ga je loopoefeningen en loopvormen doen in de lengterichting van het zwembad. Je gaat je echt verplaatsen in een hardlooppositie. Je zult merken dat je je beter in het water kunt verplaatsen, naarmate je meer oefening hebt gehad. Doordat je met een schema in een zwembadbaan traint, kun je dit doen tijdens het gewone banenzwemmen. Een (groeps)training aquarunning lijkt op een hardlooptraining op de atletiekbaan, alleen is de atletiekbaan vervangen door een baan in het zwembad, waardoor het een training met een lage impact is.

Welke spieren train je met aquarunning?

Met aquarunning train je eigenlijk je hele lichaam, dat komt doordat je altijd een beetje wiebelt in het water. Hierdoor zijn je spieren aan het corrigeren om je balans te houden. Een ander punt is de weerstand van het water. Deze weerstand zorgt ervoor dat je je bovenrug, core, spieren rondom het bekken, bilspieren en natuurlijk je beenspieren traint. Van je benen mogen met name je hamstrings flink aan het werk. Daarnaast zorgt de weerstand van het water dat je lichaam geen schokbelasting krijgt, waardoor de belasting op je gewrichten laag is.

Voor wie is aquarunning?

Aquarunning is geschikt voor iedereen die zich in een verticale positie door het water wil verplaatsen. Aquarunning richt zich op (wannabe) hardlopers die op zoek zijn naar een aanvullende en ondersteunende training en willen werken aan hun techniek, uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid en kracht die zij voor het hardlopen nodig hebben. Daarnaast is aquarunning geschikt voor hardlopers die een blessure hebben en met een lage impact moeten trainen, maar geen conditie willen verliezen.

Hoe ziet een groepstraining aquarunning eruit?

Je begint samen met de andere deelnemers met een warming-up om je lichaam te laten wennen aan de inspanning die het moet leveren. Daarna volgen de beweegvormen. Deze voer je al ‘lopende’ uit en zijn gericht op draaien en keren, mobiliteit en snelheid. Na de beweegvormen begint het blokje techniek. Dit zijn oefeningen die je vanuit het hardlopen kent en ze zijn gericht op de coördinatie en timing die je nodig hebt bij het hardlopen. Daarna begint het echte werk. Je gaat lekker aan de slag met je uithoudingsvermogen en je volgt met de hele groep een intervalprogramma, waarbij net als op de atletiekbaan intensief bewegen is afgewisseld met rust. Hierna is het tijd voor de cooling-down. Een aquarunningtraining duurt 55 minuten, zodat groepen rustig kunnen wisselen.

Hoe ziet een aquarunningschema eruit

Een introductieschema kun je hier downloaden. Hiermee kun je kijken of aquarunning iets voor je is. De schema’s uit de clinics en groepstrainingen zijn uitdagender, omdat je in een eigen baan meer mogelijkheden hebt. Daarnaast let een trainer op de kant goed op jouw houding, kan uitleg geven en zijn de techniekoefeningen afgestemd op het doel van de training, clinic.

Snelheidsverschillen in een zwembadbaan

Snelheidsverschillen tussen de deelnemers in een baan lossen we op met lussen, waarbij de langzame deelnemers aansluiten bij de snellere als het verschil te groot is. Zo houden wij het tempo in de baan hoog en is iedereen dezelfde tijd in beweging. De snelste aquarunner ‘loopt’ dus de meeste meters in het zwembad. Je zult zien dat je in een training met elkaar eigenlijk vrij snel 1200 tot 2000 m kunt afleggen en ook nog rustpauzes hebt. Kun je meer meters aan, dan ‘loop’ je dat natuurlijk.

Gebruik je muziek met aquarunning?

Aquarunning doe je zonder muziek. Daardoor is het goed te doen tijdens het normale banenzwemmen. Natuurlijk kun je met een waterdichte mp3-speler wel naar je eigen muziek luisteren tijdens een training, maar als je met een groep traint is dat niet zo sociaal naar de andere deelnemers. Train je alleen met een schema, dan kan dat natuurlijk best.

Wat heb je nodig voor aquarunning?

Voor aquarunning heb je een wetbelt, zwemkleding en de toegang tot zwemwater nodig.

Waarom zou je aquarunning willen doen?

Aquarunning is een aanvullende training voor hardlopers.
Aquarunning is hardlopen in het water.
Aquarunning verbetert je hardloopconditie
Aquarunning verbetert je techniek.
Aquarunning traint je core.
Aquarunning verbetert je stabiliteit.
Aquarunning is low-impact.
Aquarunning heeft een laag blessurerisico
Bij aquarunning train je door de druk van het water harder dan je denkt.
Bij aquarunning heb je altijd goed weer.
Bij aquarunning blijft je hoofd boven water.
Aquarunning is gezond.
Aquarunning is leuk.