FAQ aquarunning

Wat is aquarunning

Aquarunning is een vorm van hardlopen in het water, waarbij je gebruik maakt van een wetbelt. Deze band van zacht drijfmateriaal is om je middel bevestigd en zorgt ervoor dat je verticaal in het water blijft. Tijdens aquarunning voer je loopoefeningen en vormen uit in de lengterichting van het zwembad, waarbij je in een echte hardlooppositie beweegt. Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je merken dat je je steeds beter kunt verplaatsen in het water. Omdat de training plaatsvindt in een zwembadbaan, kun je aquarunning gemakkelijk integreren in je reguliere zwemtraining. Een (groeps)training aquarunning lijkt op een hardlooptraining op de atletiekbaan, maar dan met een lagere impact vanwege het water.

Welke spieren train je met aquarunning?

Aquarunning traint het hele lichaam omdat je constant bezig bent met het corrigeren van je balans in het water. De weerstand van het water zorgt voor een effectieve training van je bovenrug, core, spieren rondom het bekken, bilspieren en natuurlijk je beenspieren, met name de hamstrings. Bovendien minimaliseert het water de schokbelasting op je gewrichten, waardoor het risico op blessures laag is.

Voor wie is aquarunning?

Aquarunning is geschikt voor iedereen die zich verticaal door het water wil verplaatsen. Het is ideaal voor (toekomstige) hardlopers die op zoek zijn naar een aanvullende training om aan hun techniek, uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid en kracht te werken die ze nodig hebben voor het hardlopen. Ook voor sporters die herstellen van blessures en op zoek zijn naar een trainingsvorm met een lage impact, maar die toch hun conditie willen behouden, is aquarunning uitermate geschikt.

Hoe ziet een groepstraining aquarunning eruit?

Tijdens een groepstraining aquarunning begin je met een warming-up om je lichaam voor te bereiden op de inspanning. Vervolgens voer je verschillende beweegvormen uit, gericht op draaien, keren, mobiliteit en snelheid, gevolgd door techniekoefeningen voor coördinatie en timing. Daarna volgt een intervalprogramma voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen, waarbij intensieve beweging wordt afgewisseld met rustperiodes. Tot slot is er een cooling-down. Een aquarunningtraining duurt 55 minuten, zodat groepen rustig kunnen wisselen.

Hoe ziet een aquarunningschema eruit

Een introductieschema is beschikbaar en kun je hier downloaden. De schema’s die worden gebruikt tijdens clinics en groepstrainingen zijn uitdagender en worden aangepast aan de doelen van de training.

Snelheidsverschillen in een zwembadbaan

Snelheidsverschillen tussen deelnemers worden opgelost met lussen, waarbij langzamere deelnemers aansluiten bij snellere deelnemers om het tempo in de baan hoog te houden. Hierdoor blijft iedereen dezelfde tijd in beweging, waarbij de snelste aquarunner de meeste meters aflegt.

Gebruik je muziek met aquarunning?

Aquarunning wordt uitgevoerd zonder muziek, waardoor het gemakkelijk te combineren is met regulier banenzwemmen. Natuurlijk kun je met een waterdichte mp3-speler naar je eigen muziek luisteren tijdens een training, maar in een groepstraining kan dit minder sociaal zijn.

Wat heb je nodig voor aquarunning?

Voor aquarunning heb je een wetbelt, zwemkleding en de toegang tot zwemwater nodig.

Waarom zou je aquarunning willen doen?

Aquarunning is een effectieve aanvullende training voor hardlopers die hun conditie, techniek, core en stabiliteit willen verbeteren met een lage blessurerisico. Bovendien is het leuk en gezond om te doen, en het biedt de voordelen van trainen in water, zoals minimale impact op gewrichten en het behoud van contact met andere deelnemers.