Over

Henriette Dr
Henriette Driesen-Joanknecht

Aquarunning, hardlopen in het water

Aquarunning is hardlooptraining in een baan in het zwembad. Het is in deze vorm ontwikkeld door Henriette Driesen-Joanknecht, een gepassioneerd hardloopster met een voorliefde voor zwemmen. Naast Aquarunningtrainer ben ik sportzorgmasseur, dat is een sportmasseur met een aanvullende opleiding gericht op blessurepreventie en -behandeling met als doel recidieven te voorkomen, zwemonderwijzer en hardlooptrainer. Afhankelijk van de beschikbaarheid van badwater zijn er verschillende trainingscycli Aquarunning in Nijmegen. Daarnaast bied ik de cursus tot Aquarunningtrainer aan. De incompany train de trainer voor zwembaden die hun zwemonderwijzers en aquasportinstructeurs willen opleiden tot aquarunningtrainer.

Historie

Ik liep in 2010 hard op de dijk. Het was een mooie zomerdag. Rechts van me lag een weiland en links van me de rivier. Het was warm en ik was de enige die de dijk in de lengterichting beliep. De rest van de mensen stak de dijk over naar de strandjes om verkoeling te zoeken. ‘Het zou toch mooi zijn als ik mijn training in het koele water kon uitvoeren’, dacht ik. Die gedachte liet me een decennium lang niet meer los. Hiermee moest ik iets.

Ik schoolde me in die tijd om. Ik haalde mijn diploma’s als sportmasseur, hardlooptrainer, lifeguard, zwemonderwijzer, examinator zwemABC, aquasportinstructeur en beweegcoach. Ik besloot in mijn vrije tijd te gaan werken aan een alternatieve trainingsvorm met een lage impact voor hardlopers, die uit te voeren was tijdens gewone recreatieve zwemuren. In die periode gebeurde er natuurlijk van alles. We hadden een verbouwing, een verhuizing, er overleden familieleden en ik veranderde van vakgebied, maar mijn drang om een aanvullende trainingsvorm te ontwikkelen bleef overeind.

Ik draaide in een klein zwembad testen met geblesseerde en niet geblesseerde hardlopers. Zij waren allemaal te spreken over aquarunning, maar gaven allemaal aan het in een groter zwembad te willen beoefenen. Dat deden we tijdens reguliere openingsuren van de binnen- en buitenzwembaden in de regio. En eindelijk kwamen mijn wens en mijn praktische en theoretische kennis samen. Ik had een vorm te pakken die zowel in groepsverband als individueel te beoefenen is en waarbij je werkt aan je techniek, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen die bij het hardlopen belangrijk is.

Blij. Trots. 2020.

Henriette Driesen-Joanknecht