
Aquarunning als aquasport
De Aquarunning Fit Journey staat voor meer dan alleen beweging: het is een reis naar een betere gezondheid, vitaliteit en plezier in sport.
Aquarunning is hardlopen in een baan in het zwembad en onderscheidt zich van aquajoggen doordat de trainingen zijn opgebouwd als een klassieke hardlooptraining, inclusief intervallen en techniek, maar dan in een zwembadbaan. Deze unieke trainingsvorm is ontwikkeld door mij, Henriette Driesen-Joanknecht. Als gepassioneerd hardloopster met een voorliefde voor zwemmen, combineer ik mijn expertise in sport en beweging om een toegankelijke en effectieve trainingsmethode te bieden.
Mijn achtergrond en expertise
Naast mijn werk als Aquarunningtrainer ben ik sportzorgmasseur. Dit houdt in dat ik, als sportmasseur, een aanvullende opleiding heb gevolgd gericht op blessurepreventie en -behandeling, om zo het risico op terugkerende blessures (recidieven) te verminderen. Daarnaast ben ik actief als zwemonderwijzer en hardlooptrainer, waardoor ik een brede basis heb om sporters op een veilige en effectieve manier te begeleiden.
Groepslessen en individuele trainingen
Aquarunning groepslessen worden aangeboden door Sportfondsen Nijmegen en vinden plaats in het Sportfondsenbad Nijmegen-West en het Erica Terpstrabad. Voor deelnemers die liever individueel trainen, zijn wekelijkse online trainingen beschikbaar. Deze bieden flexibiliteit en maken het mogelijk om op je eigen tempo en tijd te werken aan je conditie en techniek.
Opleiding tot Aquarunningtrainer
Naast het ontwikkelen en geven van trainingen, verzorg ik de cursus tot Aquarunningtrainer. Dit is een incompany “Train de trainer”-programma, speciaal ontworpen voor zwembaden die hun zwemonderwijzers en aquasportinstructeurs willen opleiden. Na deze opleiding kunnen zij Aquarunning als aquasport aanbieden aan hun gasten. Hiermee kunnen zij inspelen op de groeiende vraag naar innovatieve, laagdrempelige en effectieve aquasporten.
Aquarunning biedt een unieke combinatie van plezier, beweging en blessurevriendelijke training, geschikt voor een brede doelgroep, van sportliefhebbers tot revalidanten. Het is mijn missie om deze aquasport toegankelijk te maken en anderen te inspireren om de voordelen van Aquarunning te ontdekken.
Historie
Ik liep in 2010 hard op de dijk. Het was een mooie zomerdag. Rechts van me lag een weiland en links van me de rivier. Het was warm en ik was de enige die de dijk in de lengterichting beliep. De rest van de mensen stak de dijk over naar de strandjes om verkoeling te zoeken. ‘Het zou toch mooi zijn als ik mijn training in het koele water kon uitvoeren’, dacht ik. Die gedachte liet me een decennium lang niet meer los. Hiermee moest ik iets.
De ontwikkeling
Ik schoolde me in die tijd om enhaalde mijn diploma’s als sportmasseur, hardlooptrainer, lifeguard, zwemonderwijzer, examinator zwemABC, aquasportinstructeur en beweegcoach. Ik besloot in mijn vrije tijd te gaan werken aan een alternatieve trainingsvorm met een lage impact voor hardlopers. Belangrijk was dat het uit te voeren was tijdens gewone recreatieve zwemuren. In die periode gebeurde er natuurlijk van alles. We hadden een verbouwing, een verhuizing, er overleden familieleden en ik veranderde van vakgebied. Maar mijn drang om een aanvullende trainingsvorm te ontwikkelen bleef overeind.
Ik draaide in een klein zwembad testen met geblesseerde en niet geblesseerde hardlopers. Zij waren allemaal te spreken over aquarunning, maar gaven allemaal aan het in een groter zwembad te willen beoefenen. Dat deden we tijdens reguliere openingsuren van de binnen- en buitenzwembaden in de regio. En eindelijk kwamen mijn wens en mijn praktische en theoretische kennis samen. Ik had een vorm te pakken die zowel in groepsverband als individueel te beoefenen is en waarbij je werkt aan de techniek, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen die bij het hardlopen belangrijk is.
Aquarunning als aquasport
Ik schreef me in voor de studie Sportkunde, omdat ik een diepere interesse had in het gebruik van sport als middel om persoonlijke, sociale en maatschappelijke doelen te bereiken. Tijdens mijn opleiding kreeg ik de kans om praktijkgericht te werken aan projecten. Zo ontwikkelde ik ‘aquarunning’ tot een volwaardige aquasport. Door deze transformatie kon ik de toegankelijkheid en aantrekkingskracht van de aquarunning vergroten. Hierdoor kon ik een bredere doelgroep bereiken, variërend van recreatieve sporters tot mensen met revalidatiebehoeften.
Aquarunning als aquasport is geschikt voor gezonde deelnemers die zich aan kunnen passen aan de omstandigheden in en rondom het zwembad. Aquarunning als aquasport draagt de naam Aquarunning Fit Journey. Het draait namelijk niet alleen om bewegen in het water, maar om een complete reis naar een betere fysieke en mentale fitheid. De naam weerspiegelt de focus op persoonlijke groei en het proces dat deelnemers doormaken, ongeacht hun startniveau. De trainerscursus speelt in op deze facetten.
Henriette Driesen-Joanknecht