Binnen- en buitenkant beenspieren trainen zwembad

Train je adductoren en abductoren in het zwembad.
Train je adductoren en abductoren in het zwembad.

Train de binnen- en buitenkant van je beenspieren in het zwembad

De binnen- en buitenkant van je beenspieren oftewel je adductoren en abductoren hebben een belangrijke functie in de stabiliteit bij het hardlopen, wandelen, maar ook langlaufen en skiën. We vergeten ze nog wel eens in de training, omdat we geneigd zijn alleen onze bil-, buik-, bovenbeen spieren en hamstrings te trainen.

Hoe train je je adductoren en abductoren in het zwembad?

Ga op je zij liggen en maak jezelf zo lang mogelijk, door je onderste arm uit te strekken. Zet de hand van je bovenste arm in je zij of stop de duim daarvan in je wetbelt. Dan houd je je benen gestrekt. Je opent en sluit je benen gestrekt. Het is belangrijk dat je geen schoolslagbenen gaat zwemmen. Je krijgt stuwing door je benen langzamer te openen dan dat je ze sluit. Wissel je linkerzij en je rechterzij af, zodat je je lichaam gelijk belast.

Video van oefening om je adductoren en abductoren te trainen