Kramp in je onderbenen of voeten bij aquarunning

Links is de voet in dorsiflexie, rechts in plantairflexie. Bij Aquarunning moeten je voeten in dorsiflexie. Bij borstcrawl in plantairflexie.
Links is de voet in dorsiflexie, rechts in plantairflexie. Bij Aquarunning moeten je voeten in dorsiflexie. Bij borstcrawl in plantairflexie.

Hoe voorkom je kramp bij aquarunning

Je bent net begonnen met aquarunning en een paar baantjes onderweg. Je vindt het leuk, maar dan begint het. Je krijgt last van kramp in je onderbenen, kuiten of voeten en gaat even aan de kant hangen. Als je weer begint, komt de kramp terug. Dag hardlooptraining in het water. Is dit te voorkomen? Ja, zeker!

Aquarunning = voeten in dorsiflexie

In de trainingen die ik geef zie ik dit soms bij nieuwe deelnemers in de eerste training. Bij aquarunning moet je je voeten in dorsiflexie houden. Je tenen wijzen dus naar je scheenbeen. De onderkant van je voet houd je lichtjes onder spanning en gebruik je om af te zetten, net als bij het hardlopen. Hierdoor train je in het water gelijk je voetspieren. Dit vertel ik uiteraard voordat de deelnemers beginnen, maar niet iedereen heeft gelijk een goed gevoel van waar zijn lichaamsdelen zich precies bevinden, omdat de positie in het water zo anders is als bij het zwemmen en je bij hardlopen niet te maken hebt met opwaartse kracht.
Met name borstcrawlzwemmers hebben daar de eerste keer moeite mee. Zij houden hun voeten in plantairflexie, de lange benen, lange tenen van de crawl. Gebruiken ze met die voetpositie hun hele onderbeen als peddel om het water naar achteren te scheppen, dan is succes op kramp verzekerd. Hoe los je dat op?

Zwem stukje schoolslagbenen

In de training laat ik de deelnemers met kramp vaak een stukje schoolslagbenen zwemmen vanaf het moment dat ze last krijgen. Zo kunnen ze het programma meedoen en komen hun voeten vanzelf uit de plantairflexie en ontspannen hun onderbenen en kuiten. Ben je zelfstandig begonnen met trainen, dan kun je dat natuurlijk ook toepassen.