Betere sprongkracht en springtechniek is beter hardlopen

Trainingshordes waarmee je je sprongkracht en springtechniek kunt verbeteren.
Trainingshordes waarmee je je sprongkracht en springtechniek kunt verbeteren, zodat je energieker gaat hardlopen.

Springen vanuit je knieën of met je hele lichaam?

De meeste volwassenen zijn gestopt met springen nadat de gymleraar stopte met vragen om het te doen. Toch kan het onderhouden van je sprongkracht en springtechniek je hardlopen verbeteren en je blessurekans verlagen. Bij volwassenen zie ik regelmatig dat ze alleen nog maar hun knieën hoger optillen en niet meer met hun lichaam omhoog komen. Hierdoor lopen ze minder energiek en struikelen ze vaker in het bos of over stoepranden en tegels. Als je alleen je knieën optilt val je namelijk alleen maar langduriger naar beneden, omdat je alleen het pasgedeelte in de lucht verlengt.

Spring met je hele lijf!

Alles wat je niet onderhoudt, verlies je na verloop van tijd. Dat geldt ook voor bewegingen. De techniek en de bijhorende energie die je nodig hebt om met je hele lijf te springen raakt sleets. Na een tijdje gaat die manier van bewegen in je spiergeheugen zitten. Je lichaam herinnert het zich als normaal en je blijft het zo doen. Wat je daaraan kunt doen is oefenen met ergens over heen te springen. In de Run-walk-exercisetrainingen gebruiken we daarvoor lage trainingshordes. Bij aquarunning in het zwembad kun je na verloop van tijd met de kaatsbeweging leren om jezelf omhoog te werken en met een rechte romp uit het water omhoog te komen.

Train je sprongkracht en springtechniek zelf

Wil je zelf oefenen? Begin rustig, leer eerst opnieuw om vanuit je heupen met twee voeten tegelijk over een obstakel te springen en te landen. Zorg ervoor dat je hele lichaam meedoet en omhoog komt, je romp zich strekt en dat beide voeten hetzelfde doen. Hardloop daarna een stukje verder. Lukt dat? Zet er dan een obstakel achter en bouw het aantal obstakels op tot drie. Als drie obstakels achter elkaar goed gaan haal je er één weg en je probeert het vanuit rustig hardlopen. De techniek verandert dan iets, want je zet af met een been. Je zorgt ervoor dat je hele lichaam omhoog blijft komt komen en dat de overgang van springen naar lopen vloeiend is. Succes!