Hamstrings trainen in zwembad met pendelpas of paardenpas

Train je hamstrings met de pendelpas of paardenpas in het zwembad.
Train je hamstrings met de pendelpas of paardenpas in het zwembad.

Train je hamstrings in het zwembad

Je hamstrings trainen kan in het zwembad met de loopscholingsoefening pendelpas of paardenpas. Je doet hem dan zonder skipping. Naast je hamstrings train je dan ook gelijk je buik- en bilspieren, omdat die een belangrijke functie hebben bij de stabilisatie van je romp in het water.

Hoe doe je de pendelpas of paardenpas bij loopscholing

Hoe voer je de pendelpas of paardenpas tijdens aquarunning uit? Je trekt je buikspieren in. Het accent ligt daarbij op het aantrekken van de spieren in je onderbuik. Je heft een been recht naar voren met gebogen knie zo hoog mogelijk, brengt je onderbeen zover mogelijk naar voren en je probeert je met je hamstrings door het water te trekken. Tenminste zo moet het voelen. Dan is je andere been aan de beurt, zodat het op een looppas lijkt. Je handen gebruik je om je bovenlichaam te stabiliseren, zodat je romp zo rechtop en gestrekt mogelijk is.

Bij pendelpas of paardenpas in zwembad bewegen handen continu

Bij de pendelpas of paardenpas in het water is het normaal dat je handen continu in beweging zijn. Het water biedt immers geen houvast en als je benen goed water pakken heb je veel kracht in je buikspieren nodig om te stabiliseren. Voelt het op een gegeven moment te zwaar, dan is het een goed idee om een stukje normaal hard te lopen en dan weer verder te gaan met de pendelpas of paardenpas.

Gunstig neveneffect voor zwemmers

Mocht je ook een zwemmer zijn: Een voordeel van de pendelpas is dat je daarmee ook bewuster wordt van de spieren die je nodig hebt om bij borstcrawl je rug in een neutrale positie te krijgen en die spieren met deze loopscholingsoefening kunt trainen.

Bekijk de pendelpas op YouTube