Bewustzijn kniepositie trainen voor hardlopen

Raak je knie aan tijdens het hardlopen in het water. Zo verbeter je je proprioceptie.
Raak je knie aan tijdens het hardlopen in het water. Zo verbeter je je proprioceptie.

Proprioceptie trainen kan goed in het water

In het hardlopen is het belangrijk dat je met je knieën naar voren loopt. Zo zijn je benen beter uitgelijnd en kun je je benen sneller roteren. In het water kun je het bewustzijn van je kniepositie vrij eenvoudig trainen met deze oefening, want de wetbelt die je bij aquarunning draagt zorgt ervoor dat je eenvoudig in een halfliggende houding in het water kunt liggen en je kunt concentreren op een goede uitvoering van de oefening.

Oefening om de positie van je knie te trainen

Raak halfliggend in het water telkens met de tegenovergestelde hand je knieschijf aan. Dus met je linkerhand raak je je rechterknieschijf aan en omgekeerd. Dit herhaal je een aantal keer en dan begin je met snel hardlopen in het water, terwijl je eraan denkt dat jouw knieën recht naar voren wijzen. Zodra je merkt dat je de goede vorm verliest, begin je weer met het aanraken van je knieschijf. Ga je nu later hardlopen op de weg of in het bos dan zul je merken dat je veel beter weet waar je knieën zich bevinden.

PS.
In elke aquarunningtraining komen zulke nuttige oefeningen terug bij het blokje techniek.

Video van de oefening om je kniepositie te trainen