Rechte bovenrug, sterke core

Hardloper met een kromme nek en gebogen bovenrug
Hardloper met een kromme nek en gebogen bovenrug

Goede lichaamshouding is belangrijk

Bij aquarunning hoort een verticale lichaamspositie en het is daarbij de bedoeling dat de sporter met een zo lang en recht mogelijke romp door het water beweegt. Daaraan werk je dan ook hard tijdens de trainingen. Maar waarom is dat zo belangrijk? Een sporter die voorover buigt of zelfs half in het water gaat liggen, kan zich in het zwembad namelijk sneller verplaatsen. Het kan verleidelijk zijn om tijdens een training die positie aan te nemen om de rest bij te houden.

Train je bovenrug en core in zwembad

Het voordeel van die verticale lichaamspositie is dat je in die houding je core en bovenrug optimaal traint. Hoe meer rechtop, hoe meer water tegen je lichaam botst, hoe meer je spieren moeten corrigeren en dus hoe harder je traint. Dat is een moeilijk psychologisch element. Je werkt harder, maar komt minder goed vooruit.

Rechte romp basis goede houding

Een goede lichaamshouding is gebaseerd op een rechte romp. Dus hoofd recht boven je schouders, schouders naar achter. Met deze lichaamshouding zul je minder vermoeid raken tijdens het hardlopen dan wanneer je met je hoofd naar voren of met een kromme rug loopt. Die houding voorover neem je namelijk aan, omdat je core en/of bovenrug niet sterk genoeg is. Trainen dus!