Connectie armen en benen bij aquarunning

Aquarunster met een goede arm en been connectie.
Bij aquarunning is een goede connectie tussen de armen en benen belangrijk. Een goede connectie helpt je om efficiënter te bewegen.

Connectie armen en benen bij aquarunning

Bij het hardlopen is de connectie tussen je armen en benen erg belangrijk (Arellano & Kram, 2014). Probeer zelf maar eens een stukje hard te lopen, terwijl je je armen onwillekeurig alle kanten uitzwaait of op de rug houdt. Van een soepele tred die je lang kunt volhouden is geen sprake. Dat werkt bij aquarunning hetzelfde.

Video connectie armen en benen

Armbeweging invloed op loopbeweging

In de video Connectie armen en benen bij aquarunning is te zien dat de armbeweging van invloed is bij het soepel verlopen van de loopbeweging. De aquarunster in de video beweegt gelijkmatig, maar toch ziet het eruit of ze marcheert.

Vertraagde beelden van connectie armen en benen

In het vertraagde deel van het filmpje zie je dat de connectie tussen de armen en benen goed verloopt. Er zit een systeem in. In het vertraagde deel is ook zichtbaar dat ze haar arm ver vooruit strekt, waardoor haar elleboog te ver voor het lichaam komt. Hierdoor vertragen haar benen op dat moment en daardoor ontstaat het marcherende beeld.

Armen moeten dichter bij het lichaam blijven

Zij maakt die armbeweging, omdat ze haar armen gebruikt om water te pakken. Dat is in het begin prima, maar wel iets wat je af moet leren om goed in de zones te kunnen lopen in het water.
Als ze haar armen dichter bij het lichaam weet te houden is het voor haar eenvoudiger om haar beentempo te verhogen en de stuwing uit de benen te halen.

Bron:

Arellano, C. J., & Kram, R. (2014). The metabolic cost of human running: Is swinging the arms worth it? The Journal of Experimental Biology, 217(14), 2456–2461. https://doi.org/10.1242/jeb.100420