Omhoog brengen beentempo Aquarunning

Onderwaterbeeld van een aquarunner met een achillespeesblessure.
Aquarunner met een achillespeesblessure in training 6. Hij werkt aan zijn beentempo.

Omhoog brengen beentempo Aquarunning

Als je begint met aquarunning leer je als eerste om vooruit te komen in een verticale positie. De ervaring is dat iedereen dat aan het eind van de eerste training kan. Daarna werk je aan het omhoog brengen van het beentempo en daarna aan de verfijning van je houding en de techniek. Het omhoog brengen van het beentempo heeft een aantal voordelen. Als je hardloopt op het land werkt een hoger beentempo blessure verlagend, omdat de grondcontacttijd verkort. Bij aquarunning zorgt een hoger beentempo voor een gelijkmatigere stuwing, waardoor het gemakkelijker is om op je houding te letten. Met de focus erop in het water verbeter je jezelf zowel in het water als op de kant.

Opbouw trainingen aquarunning naar 4 x 25 m

Het technische deel van de trainingen is volgens dit schema opgebouwd. De basis zit er eigenlijk altijd in vier trainingen in. Dan lukt het de deelnemers om intervallen van 4 banen van 25 m in een gelijkmatig tempo achter elkaar af te leggen zonder aan de kant te hangen. Een mooi voorbeeld van dit proces is te zien in onderstaande video.

Aquarunner met achillespeesrevalidatie verbetert beentempo

De aquarunner in de video is gefilmd op zijn vierde en zesde training en revalideert van een achillespeesblessure. Het is een fanatiek sporter. Hij komt behoorlijk goed vooruit, maar zijn beentempo ligt nog laag. Een laag beentempo heeft een oorzaak. Die kan liggen in het uithoudingsvermogen van de deelnemer of in de technische uitvoering. Bij deze aquarunner is de oorzaak dat zijn onderbenen door de rondjes die hij maakt een langere weg afleggen. Dat levert stuwing op, maar verlaagt het beentempo. Daarbij gebruikt hij zijn handen om vooruit te komen, terwijl de stuwing net als bij hardlopen uit de benen moet komen. In training zes heeft hij zijn beentempo enorm verbeterd, zoals in de video is te zien. Dat zijn altijd mooie dingen om te zien.

Video Aquarunner met achillespeesblesure werkt aan zijn beentempo