Hoe lenig moeten hardlopers zijn?

Een verweerde schutting is erg stijf.
Een hardloper hoeft niet zo stijf als een verweerde schutting te zijn.

Hoe lenig moeten hardlopers zijn?

Hoe lenig moeten hardlopers zijn en welk nut hebben lenigheidsoefeningen? Lenigheid heb je nodig om te kunnen sporten, maar de vereiste mate van lenigheid verschilt nogal per sport en het niveau. Het zal duidelijk zijn dat een turnster leniger moet zijn dan een hardloper en dat er meer sportspecifieke eisen aan de sporter worden gesteld naarmate het niveau stijgt. Voor een hardloper is een gemiddelde lenigheid voldoende. Het belangrijkste is dat je de bewegingen die je nodig hebt in de sport kunt maken, zonder dat het blessures oplevert. Streven naar je tenen tegen je achterhoofd is voor hardlopers nutteloos.

Te lenig is ook niet goed voor hardlopen

Lenig zijn heeft ook een nadeel. De elastische opslag en teruggave van energie vermindert naarmate je leniger bent. In het hardlopen op tijd is dat een belangrijke factor. Vergelijk het met een veer. Een stijve veer is beter in het absorberen en teruggeven van energie dan een soepele. Je ziet daarom ook dat mensen die gericht trainen op lange afstand wegwedstrijden stijver worden en dat hardlopers die trainen voor lange trails dat minder hebben. Het lichaam gaat zich immers aanpassen aan de belasting en naarmate je stijver wordt verbetert over het algemeen je loopeconomie.

Lenigheidsoefeningen voor meeste hardlopers slim

Toch is het voor de meeste hardlopers slim om lenigheidsoefeningen in te bouwen in hun trainingsroutine. De belangrijkste reden is dat de meeste mensen zittend werk hebben en daarmee hun heupflexoren verkorten. De hoek tussen je heupen en je lichaam is tijdens het hardlopen minstens 115 graden, terwijl die 90 graden is als je zit. Geen wonder dat het na een werkdag soms moeite kost om je benen naar achteren te brengen als je de hele dag hebt gezeten.