Kaatsend lopen waarom doe je dat bij loopscholing

Beide voeten in hardloopschoenen samen aan de grond.
Bij de loopscholingsoefening kaatsen zijn beide voeten samen even kort aan de grond

Kaatsen is een loopscholingsoefening

Kaatsend lopen is een loopscholingsoefening waarbij beide voeten even samen aan de grond zijn. De voet die neerkomt geeft als reactie dat de andere omhoog ‘kaatst’. Het is de bedoeling dat je streeft naar een zo kort mogelijke tijd dat de voeten samen aan de grond zijn en dat je probeert te landen op de bal van je voet. Met kaatsen train je je reactiviteit. De snelheid die je tijdens deze loopscholingsoefening ontwikkelt is minder belangrijk.

Kaatsen op bal van je voet

Het landen op de bal van de voet is een belangrijk onderdeel van de oefening en een deel van de hardlopers doet dat niet. Zij landen op de tenen en lopen daardoor een hogere kans op voet- , achillespees- en kuitblessures. Je kunt het verschil tussen landen op de bal van je voet en je tenen vrij eenvoudig zelf ervaren. Kaats eerst een meter of 20 op je tenen en ga dan over in hardlopen. Wandel totdat je uitgerust bent. Daarna kaats je 20 m op de bal van je voet en ga je over in hardlopen. Je zult merken dat je de tweede keer reactiever loopt.