Welke Garmin coach kies je?

Screenshot Garminhorloge in telefoon
Screenshot Garminhorloge in telefoon, zodat je kunt zien hoe het met je gezondheid is.

Garmin Coach Greg, Amy of Jeff

Garmin biedt in zijn sporthorloges drie hardloopcoaches met een adaptief trainingsplan. Dat betekent dat het plan zich aanpast aan jouw prestaties bij de trainingen. Je kunt daarom nooit het hele plan vooruit inzien. De drie coaches Greg, Amy en Jeff benaderen hardlooptraining alle drie op een verschillende manier. Hoe kies je nu de trainer die het beste bij je past. In de lockdowns vond ik de tijd om ze alle drie uit te proberen.

Greg hardloper, fysioloog, hardlooptrainer

Coach Greg, Greg MCMillan is hardloper, fysioloog en hardlooptrainer. Hij biedt een tijdgerelateerd trainingsplan aan. Je weet dus altijd hoelang je bezig bent met een training en na hoeveel minuten je moet versnellen of vertragen bij intervallen. In zijn trainingsplan zitten optionele onderdelen die je rustig kunt skippen als je te weinig tijd hebt of vermoeid bent. De optionele onderdelen zorgen ervoor dat je ook een langere route kunt lopen op bijvoorbeeld de trainingsdag voor de lange training, waardoor die als hele training in je Strava komt.

Amy hardloper, fysiotherapeut, hardlooptrainer

Coach Amy, Amy Parkerson-Mitchel is hardloper, fysiotherapeut en hardlooptrainer. Zij biedt een afstandgerelateerd trainingsplan aan. Je weet dus altijd hoever je gaat lopen. Wat ik een nadeel vind aan dit schema is dat het geen normale kilometers zijn die je gaat lopen. Je merkt dat dit trainingsplan zijn oorsprong in de Amerikaanse miles heeft. Je loopt 7,24 km in plaats van 7,5 of 7 en 3,21 km in plaats van 3 of 3,5. Bij je gewone Nederlandse rondjes kom je dus altijd een stukje tekort of houd je over.

Jeff Olympiër, hardlooptrainer, schrijver

Coach Jeff, Jeff Galloway is oud-Olympiër, hardlooptrainer en de schrijver van de boeken over zijn run-walk-run methode. Zijn trainingsplan wisselt hardlopen af met wandelen. Dit maakt het geschikt voor hardlopers van elk niveau. Een nadeel is dat je merkt dat het op de Amerikaanse miles is gebaseerd. Om uit te vinden wat de interval is die je nodig hebt met lange hardloopstukken moet je op zoek naar een artikel in je telefoon. Toen ik deze coach gebruikte stond het tempo er alleen in min/miles. Je moet dan op zoek naar een converter op internet als je niet al te wiskundig bent om de minuten per kilometer te weten. Een ander nadeel kan zijn dat het schema vrij veel beschikbare tijd vraagt. Als je traint voor 10 km, ben je op een gegeven moment 17 km wandelend en hardlopend aan het afleggen. Niet iets wat je even voor je werk doet.