Hardloopschema op basis van tijd of afstand. Wat kies je?

Dijklandschap is prachtig om hard te lopen.
Een dijk kun je gebruiken om een hardloopschema op basis van tijd en van afstand te volgen.

Keuzestress: Hardloopschema op basis van tijd of afstand

Hardloopschema’s zijn in te delen in schema’s op basis van tijd en schema’s op basis van afstand. Een hardloopschema op basis van tijd geeft aan hoeveel minuten je in een training moet lopen en een schema op basis van afstand geeft aan hoeveel km je in een training moet lopen. Beide manieren van opbouwen zijn gelijkwaardig aan elkaar en je kunt ermee naar hetzelfde resultaat toewerken. Waarop je moet letten is of het schema bij je past. Sommige hardlopers gedijen beter bij een schema op basis van tijd en andere op basis van afstand.

Strakke dagplanning? Kies voor tijd

Een hardloper met een strakke dagplanning en een druk (gezins)leven is eigenlijk altijd beter af met een schema dat opbouwt op basis van tijd. Je weet dan van te voren hoelang je bezig bent. Je kunt het goed inplannen in je weekrooster en heb je een slechte dag. Dan ben je toch die tijd in beweging. Hierdoor is de kans dat je afhaakt kleiner. Het nadeel van dit type schema is dat het lastiger is om een langere route te lopen. De route die je loopt kan net te kort of te lang zijn, waardoor je een stukje van de training mist of overhoudt.
Ook zodra je denkt. Ik heb twee keer per week een half uur en een keer per week een uur de tijd om lekker hard te lopen. Dan kun je eigenlijk altijd beter kiezen voor een schema op basis van tijd.
Een schema op basis van tijd is ook de eerste keuze voor hardlopers die zonder sporthorloge lopen. Alleen een uurwerk is voldoende om het schema te kunnen volgen.

Leuke routes uitstippelen? Kies voor afstand

Zit je wat vrijer in je tijd, beleef je er lol aan om routes uit te stippelen en heb je een sporthorloge. Dan kies je voor een schema dat opbouwt op basis van afstand. Het nadeel van dit type schema is dat de tijd die je bezig bent met hardlopen niet vast ligt. Hierdoor loop je de kans om af te haken als je het in de trainingsperiode drukker krijgt. Je kunt een aantal keer de afstand niet uitlopen. Je mist een deel van de opbouw. Het volgen van het schema is dan minder leuk, waardoor je ermee stopt en dat is niet de bedoeling.