Running streak challenge meedoen of niet?

Het uitzicht dat je hebt als je op de dijk in Millingen aan de Rijn hardloopt
Een running streak challenge kun je met een mooi uitzicht combineren. Dat levert ook leukere foto’s op.

Een running streak challenge meedoen of niet?

Op social media zijn running streak challenges, net als squat streak challenges, plank streak challenges enz. een leuke manier om berichtjes over jezelf te posten en mensen te leren kennen die met hetzelfde bezig zijn, waardoor je elkaar kunt motiveren om de uitdaging vol te houden. Het is bij deze challenges de bedoeling dat je elke dag hardloopt, squat of plankt en daarbij een minimale afstand, aantal of tijd behaalt. Het aantal dagen dat je het vol weet te houden is je score en die kun je bij een volgende poging proberen te verbeteren. Word je nou een betere hardloper van meedoen aan een running streak challenge of loop je een hogere kans om geblesseerd te raken, omdat rustdagen ontbreken? Zoals met alles hangt dat ervan af hoe je erin staat.

Elke dag een mijl hardlopen

Het idee om elke dag een mijl hard te lopen bestond al in de vorige eeuw. Elke dag 1600 meter hardlopen in je eigen tempo zou je fitter maken, je botdichtheid verbeteren en je mentaal sterker maker. Daarbij is het een dagelijkse herinnering aan een gezondere leefstijl en die herinnering zorgt ervoor, dat je die leefstijl gemakkelijker volhoudt.
Zolang het bij 1600 m per dag blijft, zal het zeker bijdragen aan je fitheid. Het tempo is vrij en dagelijks een afstand als ‘vier rondjes over een atletiekbaan’ in een vrij tempo is nu eenmaal niet iets, waarvan een gezond persoon snel overbelast raakt. Dat is anders als de 1600 m verandert in een minimale afstand of er geen enkele hardloopervaring is.

Bouw een running streak challenge rustig op

Als iemand normaal 16 kilometer per week hardloopt, dat verdeelt over drie keer en besluit om in een hardloopchallenge dagelijks 3 km hard te lopen, dan loopt hij 21 km per week hard. Dat betekent dat het trainingsvolume teveel toeneemt, terwijl alle rust verdwijnt. Dan is overbelasting een reële factor om rekening mee te houden. Wil je meedoen aan zo’n challenge en de minimale afstand loslaten reken dan de wekelijkse toename van je trainingsvolume goed uit en bouw rustig op. Het is verstandig om je trainingsvolume met maximaal 10% per week te vergroten.
Het is dus ook tricky als iemand helemaal geen hardloopervaring heeft, dan is dagelijks 1600 m aan een stuk hardlopen vaak te ver. Elke dag 1600 m is 11,2 kilometer hardlopen per week! Die groep kan beter eerst opbouwen naar dagelijks 1600 m aan een stuk. Begin in dat geval met de dagelijkse 1600 m in te vullen met 1 minuut hardlopen en 1 minuut wandelen en bouw dat rustig uit door de hardloopstukken wekelijks met 30 seconden te verlengen, terwijl de rust tussen het hardlopen 1 minuut wandelen blijft.

Ga je sneller hardlopen van een running streak challenge?

Word je een betere hardloper van meedoen aan een running challenge? Dat hangt er vanaf. Je zult in elk geval beter worden in het elke dag hardlopen en een repeterende beweging die je vaak doet, ga je over het algemeen efficiënter uitvoeren.
Ga je er sneller van hardlopen? Dat is niet het doel van de challenge, want het doel is het verbeteren van je fitheid. Als je sneller wilt worden kun je beter een hardloopschema volgen dat gericht is op het verbeteren van je snelheid. In zo’n schema wisselen rust en snelheid elkaar af, zodat je lichaam daarin beter wordt.