Heupstabiliteit en balans hardlopen trainen

Single leg deadlift met gebogen achterbeen
Train de balans en heupstabiliteit die je bij het hardlopen nodig hebt met de single leg deadlift.

Single leg deadlift traint heupstabiliteit en balans

Je heupstabiliteit en de balans die je nodig hebt bij het hardlopen verbeter je met de single leg deadlift met een gebogen achterbeen. Met een gebogen achterbeen ben je je gemakkelijker bewust van de positie van beide knieën tijdens de oefening. Houd het gewicht in de hand aan de kant van je zwaaibeen en werk aan een goede uitvoering. Het is beter om hem een keer goed te doen dan zes keer verkeerd.

Knie standbeen wijst naar voren

Het is belangrijk dat de knie van je standbeen lichtjes gebogen is en recht naar voren wijst. Knik je met je standbeen naar binnen of naar buiten dan is dat dus verkeerd. Het is in dat geval beter om een steun te gebruiken, totdat je heupspieren sterk genoeg zijn om het zonder te kunnen.

Knie zwaaibeen op heupbreedte

Van je vrije been trek je je knie eerst zo hoog mogelijk op. Daarna zwaai je rustig met je knie recht naar achteren op de breedte van je heup, terwijl je romp naar voren buigt. Werk aan een uitvoering waarbij je knie op dezelfde lijn beweegt. Gaat dat goed? Denk dan na over de positie van je voet. Die moet in de positie zijn waarin je hardloopt.

Probeer voet zwaaibeen te heffen

Je kunt proberen om de voet van je zwaaibeen met een goede voetpositie zo hoog mogelijk te heffen. Zorg er in dat geval voor dat je knie niet afwijkt van de lijn. Zijwaartse bewegingen train je met andere oefeningen.

Bekijk oefening op YouTube