Snelheid verhogen met hardlopen

Hectometerpaaltje met kilometer 0 in het gras.
Houd je cadans hoog van het ene hectometerpaaltje naar het andere tijdens het hardlopen.

Hoe verhoog je je hardloopsnelheid

Je hardloopsnelheid verhogen kan op twee manieren. De eerste keuze is het verhogen van je cadans en de tweede keuze is het vergroten van je paslengte. Ja, er is nog een derde manier en dat is een combinatie van beide, maar om een combinatie te kunnen zul je eerst de twee dingen afzonderlijk moeten beheersen.

Verhoog je cadans

Het verhogen van je cadans heeft als voordeel dat het de kans op blessures vermindert, omdat de grondcontacttijd omlaag gaat waardoor er minder impact op je lichaam is. Als je niet weet waar je moet beginnen is dit daarom altijd de eerste keuze. Daarbij is het verhogen van je cadans eenvoudig individueel te trainen door korte stukjes te lopen met een zo hoog mogelijke cadans. Dit is goed toe te passen in je duurtrainingen. Zoek een afstand tussen twee bomen, hectometerbordjes of lantaarnpalen uit en probeer op die afstand je cadans zo hoog mogelijk te houden, zonder dat je op de snelheid let. Je ademhaling moet ongeveer hetzelfde blijven.

Vergroot je paslengte

Wil je je paslengte vergroten dan ga je sleutelen aan je natuurlijke manier van hardlopen. Dat kan goed uitpakken, maar ook slecht waardoor je een blessure oploopt. De veiligste manier is om je sprongkracht te verbeteren en dat betekent touwtjespringen gedoseerd opbouwen. Je kunt ook je afzet naar achteren verlengen en in dat geval zul je aan je flexibiliteit moeten werken. Of je kunt je knie inzet verbeteren en ga zo maar door. Het nadeel van sleutelen aan je manier van hardlopen is dat je hele lichaam moet wennen aan de andere manier van bewegen als je het over een langere afstand vol wilt houden. En dat vergt veel geduld.