Trainingsladder gebruiken voor hardlooptraining

Trainingsladder op een sportveld
Hardlopers hebben er baat bij om de trainingsladder op te nemen in hun trainingen. Het verbetert hun voetcoördinatie.

Trainingsladder verbetert voetcoördinatie hardlopers

De trainingsladder gebruiken voetballers regelmatig in hun trainingen, maar hardlopers hebben ook baat bij het gebruik van een trainingsladder in hun trainingen. Met een trainingsladder train je namelijk de coördinatie van je voeten. Je voetcoördinatie is ontzettend belangrijk bij het anticiperen op de ondergrond. Als je goed kunt anticiperen op de ondergrond, struikel en verstap je je minder tijdens het hardlopen. Simpel gezegd. Hardlopers worden door te trainen met een trainingsladder beter in het reageren op oneffenheden in het wegdek, denk daarbij aan ongelijke stoeptegels, kuilen in het bospad en stenen en daarmee voorkom je weer blessures. Het is daarom een vast onderdeel van run-walk-exercise hardlooptraining.

Starten met trainen met een trainingsladder

Het belangrijkste is als je wilt starten met trainen met een trainingsladder is dat je het patroon dat je op de ladder wilt uitvoeren van te voren bedenkt en dat precies probeert uit te voeren. Zo train je je coördinatie het beste. At random passen op de trainingsladder doen, is namelijk over het algemeen weinig zinvol. Stap bijvoorbeeld met een voet precies in het midden van het vak en met de andere buiten de trainingsladder. Je zult zien dat naarmate je verder op de trainingsladder bent, dat het steeds moeilijker wordt om een goede uitvoering uit te voeren. Doe de oefening daarna met je andere been en probeer beide benen evengoed uit te voeren.

Geen trainingsladder, gebruik het wegdek

Heb je zelf geen trainingsladder? Dan kun je bijvoorbeeld ook de lijntjes van de stoeptegels op straat gebruiken om je coördinatie te trainen.