Run-walk-exercise hardlooptraining wat is het?

Sportveld dat wordt gebruikt voor run-walk-exercise hardlooptraining
Run-walk-exercise hardlooptraining doe je op een sportveld.

Run-walk-exercise hardlooptraining uitleg

Het run-walk-exerciseprincipe is een trainingsvorm voor hardlopen, waarin je het hardlopen elke vijf minuten afwisselt met oefeningen. Hierdoor train je afwisselend, waardoor de kans op overbelasting door een repeterende schokbelasting vermindert. Je bent de hele training in beweging. De snelheid waarop je hardloopt mag je zelf bepalen. Wil je vijf minuten knallen op 90% of een interval doen waarbij je hardlopen afwisselt met wandelen of vijf minuten hardlopen in zone 2, dat is aan jou. Heb je een blessure en mag je alleen wandelen, dan kan dat ook. Natuurlijk kun je ook hulp krijgen bij het bepalen van de voor jou geschikte interval.

Run-walk-exercise training doe je op sportveld

De trainingen vinden plaats op een sportveld. Meestal is dat een voetbalveld en de ondergrond kan kunstgras of gras zijn, maar het kan ook een openbaar grasveld zijn. Het voordeel van een sportveld is dat het een dempende vlakke ondergrond is en er geen verkeer is. Het voordeel van een openbaar grasveld is, dat het voor de deelnemers gemakkelijk bereikbaar is. Op het veld liggen de oefeningen in stationnetjes klaar. De stationnetjes werk je af in een vaste volgorde. Iedereen begint bij een ander station, zodat iedereen genoeg ruimte heeft. De oefeningen zijn gericht op hardlopen en je werkt daarbij aan de coördinatie, snelheid, techniek, leningheid en kracht die je bij het hardlopen nodig hebt. De oefeningen worden voor de trainingen kort uitgelegd.

Run-walk-exercise en elke 5 minuten

Elke 4,5 minuut wordt er geroepen of gezwaaid. In het uiterste geval klinkt er een fluitsignaal. Zo weet je wanneer je moet wisselen. Doordat je zelf je hardlooptempo bepaalt en we op een sportveld trainen kunnen beginners en gevorderden samen trainen. Je kunt afspreken om samen met je partner de stationnetjes te doen, terwijl de één een fanatieke prestatieloper is en de ander een beginner is. Beginners wandelen in deze trainingen meer dan gevorderden. Ben je een geoefende hardloper dan kun je erop rekenen dat je oefeningen afwisselt met hardlopen op jouw niveau, omdat je op het veld op niemand hoeft te wachten. Met hoedjes is er ook een wendbaarheidsparcours uitgezet, dat je ook kunt gebruiken in je vijf minuten hardlopen.
De hardlooptrainingen van aquarunning draaien om plezier in hardlopen, gezelligheid, blessurevrij blijven en in beweging zijn op je eigen niveau.