Train je schouders en bovenrug met het zeepaard

Train je schouders en bovenrug met het zeepaard in het zwembad - Aquarunning
Train je schouders en bovenrug met het zeepaard in het zwembad – Aquarunning

Versterk je core, schouder- en bovenrugspieren

Het zeepaard doe je bij aquarunning om je core, schouder- en bovenrugspieren te versterken, zodat je beter rechtop kunt lopen en meer lucht krijgt. Het vele moderne schermgebruik zorgt ervoor dat mensen wennen aan met het hoofd naar voren lopen en met een bolle bovenrug en naar voren gerichte schouders door het leven gaan. Met het zeepaard train je de spieren die in die houding verslapt zijn.

Oefening het zeepaard

Bij het zeepaard probeer je je bovenbenen en romp zo rechtop mogelijk te houden. Dit doe je door je bilspieren aan te spannen, zodat de voorkant van je bekken naar voren wijst. Je gebruikt je armen om door het water te gaan. Je buikspieren werken automatisch, omdat het water ertegen duwt en je de rechte houding niet wilt verliezen. Dat maakt dat het zeepaard een goede oefening is voor je bovenrug- en schouderspieren en core.

Armbeweging van het zeepaard

De armbeweging lijkt op een schoolslagbeweging, maar kent geen rustmoment. Je kunt de armbeweging groot en klein uitvoeren. Bij de grote armbeweging is het de bedoeling dat je je armen binnen je eigen mobiliteit zover mogelijk naar achteren brengt, zodat je borstkas zich opent en je bovenrug opstrekt. Bij de kleine armbeweging beweeg je je handen in een doorgaande ronde beweging, terwijl je schouders naar achteren wijzen en je nek lang is. Je handen komen niet tegen elkaar. Je zorgt je ervoor dat de romp en bovenbenen zo stil mogelijk blijven, zodat je gelijkmatig door het water glijdt.

Bouw deze oefening rustig op

Het zeepaard is een oefening die je rustig op moet bouwen, zodat je bovenrug en schouderspieren aan de beweging kunnen wennen, want die moeten hard aan het werk en dat zijn ze niet gewend. Wissel het zeepaard af met langlauf of hardlopen, zodra je merkt dat de belasting te hoog wordt.

Bekijk de oefening zeepaard op Youtube