Afstand aquarunning training vs weg

Hardlopen op de weg vs hardlopen in het water
Hardlopen op de weg vs hardlopen in het water

Aquarunning vs hardlopen

Als je de afstanden in het trainingsschema van een aquarunningtraining bij elkaar optelt dan loop je ongeveer tussen de 1000 en 1700 m in het zwembad in een training van 50 minuten. Daar zitten dan wel techniek- en mobiliteitsoefeningen en intervallen bij. Maar hoe vertaalt dat zich nu naar een afstand op de weg?

Indoorrunning vs aquarunning

Ik heb mijn sporthorloge (Garmin Forerunner 235) de laatste drie keer op indoorrunning gezet, toen ik zelf een aquarunningtraining deed. Ik kom telkens uit op een afstand van 3,3 tot 3,7 km. Alle keren had ik 1300 m in het zwembad afgelegd. Het verschil is te verklaren doordat in de training van 3,7 km er een aantal keer maximaal moest worden gelopen. Mijn sporthorloge registreert op de indoorstand alleen de bewegingsuitslagen en je maakt meer bewegingen als je versnelt. GPS werkt niet in het zwembad, omdat bij aquarunning je armen constant onder water zijn. Ik heb een oudere versie van de Forerunner, die nog geen zwemstand heeft.

Hardlopen in het zwembad

De 3,7 kilometer per 50 minuten is op de weg natuurlijk niet erg snel, maar je moet je voorstellen dat je door de pudding rent op een ijsvlakte. Je moet aardig werken om dat voor elkaar te krijgen en het fijne is, als je de dag erna op de weg gaat rennen dan voelt het superlicht, omdat de weerstand van het water ontbreekt.