Kramp in je onderbenen of voeten bij aquarunning

Links is de voet in dorsiflexie, rechts in plantairflexie. Bij Aquarunning moeten je voeten in dorsiflexie. Bij borstcrawl in plantairflexie.
Links is de voet in dorsiflexie, rechts in plantairflexie. Bij Aquarunning moeten je voeten in dorsiflexie. Bij borstcrawl in plantairflexie.

Hoe voorkom je kramp bij aquarunning

Je bent net begonnen met aquarunning en een paar baantjes onderweg. Het voelt goed, maar dan begint het. Je krijgt last van kramp in je onderbenen, kuiten of voeten en gaat even aan de kant hangen. Als je weer begint, komt de kramp terug. Dag hardlooptraining in het water. Is dit te voorkomen? Ja, zeker!

Aquarunning = voeten in dorsiflexie

Tijdens de trainingen die ik geef, zie ik dit regelmatig gebeuren bij nieuwe deelnemers, vooral tijdens de eerste training. Bij aquarunning is het belangrijk om je voeten in dorsiflexie te houden – je tenen wijzen daarbij richting je scheenbeen. De onderkant van je voet houd je licht aangespannen en gebruik je om je af te zetten, vergelijkbaar met hardlopen. Op deze manier train je in het water automatisch ook je voetspieren.

Dit leg ik uiteraard uit voordat we beginnen, maar niet iedereen heeft meteen een goed lichaamsbewustzijn, zeker niet in een omgeving die zo anders aanvoelt dan op het droge. Daarbij wijkt de positie van je lichaam in het water sterk af van wat mensen gewend zijn bij het zwemmen. Bovendien speelt bij hardlopen opwaartse druk geen rol.

Vooral borstcrawlzwemmers hebben hier in het begin moeite mee. Want zij zijn gewend hun voeten in plantairflexie te houden – lange benen, lange tenen, zoals bij de crawl. Als ze met die voetpositie hun hele onderbeen als een peddel gebruiken om water naar achteren te duwen, dan is kramp vrijwel onvermijdelijk.

Hoe los je dat op?

Zwem stukje schoolslagbenen

In de training laat ik de deelnemers met kramp vaak een stukje schoolslagbenen zwemmen vanaf het moment dat ze last krijgen. Zo kunnen ze het programma meedoen en komen hun voeten vanzelf uit de plantairflexie en ontspannen hun onderbenen en kuiten. Ben je zelfstandig begonnen met trainen, dan kun je dat natuurlijk ook toepassen.